+380 (50) 692-99-99
Кейси та факти

Музичні заняття допомагають дітям з вадами слуху

Фінські та британські вчені досліджували, яким чином музика та спів впливають на здатність чути у дітей зі слуховими імплантатами. Вони також оцінили, як такі діти сприймають звернену мову при наявності музичного фону.

На думку фахівців, високий рівень шуму негативно позначається на сприйнятті зверненої мови людьми з вадами слуху. Тим часом музика допомагає відновлювати слухові здібності, посилюючи функціональні зв’язки ділянок мозку, відповідальні за концентрацію уваги в безперервному звуковому потоці.

До участі в дослідженні, проведеному фахівцями з університету Хельсінкі (Фінляндія), були запрошені діти з порушеннями слуху в кількості 21 чол. вікової категорії 4-13 років. Також була сформована група з здорових дітей аналогічного віку.

В ході дослідження випробуваним демонстрували різні картинки і описували вголос зображений предмет. Потім діти повинні були вибрати відповідну під опис картинку. При цьому показ кожної з картинок супроводжувався певним музичним фоном.

У дітей зі слуховими імплантатами перегляд картинок під музику сприяв поліпшенню сприйняття звуків. Виходячи з цього, вчені зробили висновок, що музика та спів допомагають поліпшити слух. Дослідницькі роботи, присвячені впливу музичних композицій на органи слуху, будуть проводитися і надалі.