+380 (50) 692-99-99
Кейси та факти

Чоловіки – прихильники року мають більш високий рівень тестостерону: наукові дані

Дослідницька робота, проведена фахівцями з Японії, показала: чоловіки, які люблять слухати рок-музику, мають більш високий рівень тестостерону на відміну від чоловіків, що віддають перевагу класиці або джазовим композиціям.

З’ясувалося, що фізіологічні особливості можуть впливати на музичні вподобання. В ході дослідження 76 осіб, в тому числі 39 жінок і 37 чоловіків, прослуховували 25 композицій різних музичних стилів і оцінювали кожну за шкалою від 1 до 19. Потім в учасників були відібрані біологічні зразки для визначення рівня тестостерону. Інформація наведена у виданні Personality and Individual Differences.

Проаналізувавши отримані дані, вчені відзначили, що серед випробуваних-жінок взаємозв’язок був незначним або був відсутній зовсім. У той же час серед чоловіків чітко простежувалася залежність між підвищеним рівнем тестостерону і високою оцінкою рок-композицій. При цьому класику такі учасники вважали занадто простою та малоцікавою.

На думку автора експерименту Хірокадзу Дої (Університет Нагасакі), цей взаємозв’язок обумовлений впливом гормону на ділянки мозку, що відповідають за емоційний стан.

Існує й інше пояснення такого взаємозв’язку. Так, відомо, що чоловіки, які мають високий рівень тестостерону, відрізняються схильністю до бунтарства та авторитарністю на відміну від чоловіків, у яких рівень гормону нижчий. У той же час важка музика часто сприймається як бунт проти системи, тому не дивно, що вона подобається першій категорії чоловіків.

Хірокадзу Дої вважає, що інші гормони також можуть впливати на музичний смак. Можливо, цій темі надалі будуть присвячені нові наукові роботи.