+380 (50) 692-99-99
Кейси та факти

Яка музика впливає на смакові якості сиру: експеримент Університету мистецтв у Швейцарії

У Берні група вчених з Університету мистецтв проводить цікаве дослідження. Починаючи з вересня для головок сиру сорту Емменталь, спеціально поміщених в ящики з дерева з вбудованими динаміками, програвалися музичні композиції різних стилів: техно, хіп-хоп, ембієнт, рок, а також класичні твори Моцарта.

По завершенні процесу визрівання сиру, тобто на початку весни 2019 року, дослідники зможуть оцінити, як вплинула музика на його смакові якості.

Біт Уемплер, який керує дослідницькою роботою, стверджує, що на смак і якість сиру впливають не тільки вологість, температурний режим і наявність поживних речовин, а й звук, зокрема, музика.

Як визнає музичний директор швейцарського Університету мистецтв, спочатку він поставився до ідеї цього дослідження з деяким скептицизмом. Однак дійсно існує наука, що вивчає вплив звукових коливань на тверді об’єкти, – сонохімія.

Поки вчені не роблять жодних  прогнозів щодо того, яка музика краще вплине на смак сиру. Б. Уемплер жартома висловлює надію, що найсмачнішим буде сир, для якого звучить хіп-хоп. Оцінка результатів проведеного дослідження відбудеться навесні, для цього будуть запрошені фахівці-дегустатори.