+380 (50) 692-99-99
Cтилі музики

Стиль музики Lounge

Лаунж (англ. Lounge – вітальня, хол; lounge music – музика для вітальні) являє собою музичний напрям, до якого відносяться композиції з легким, фоновим звучанням. Спочатку така музика створювалася для програвання в ліфтах, холах готелів, кафе і магазинах.

Лаунж: атмосферна фонова музика

Відмінними рисами стилю лаунж є чіткий вплив джазу, камерний характер, імпровізація. На практиці до лаунж-музики можна віднести безліч легких, мелодійних, заспокійливих композицій різних жанрів – від боса-нови та джазу до електронної музики.

Музика в стилі лаунж, зазвичай, характеризується глибоким, м’яким звучанням, що обволікає, на межі акустики. Лаунж – це ідеальний музичний фон, який формує розслаблюючу атмосферу. У зв’язку з цим така музика часто використовується там, де необхідно створити максимально комфортні умови, – в кафе і ресторанах, магазинах, холах готелів та ін.

Основні етапирозвитку стилю лаунж

Лаунж як музичний стиль в сучасному розумінні остаточно сформувався і став популярним в 1950-1960-і рр. У цей час на сцені з’явилися нові ансамблі, які виконували відомі естрадні композиції. Так в тому числі виникли професійні оркестри, які грали лаунж, – оркестри Берта Кемпферта, Поля Моріа, Хорста Янковського, Герба Альперта, Джеймса Ласта та ін. Одним з напрямків лаунж-культури стала музика до кінофільмів, створювана такими композиторами, як Берт Бакарак і Генрі Манчіні. Також на ці роки припадає пік популярності Italian Easy Listening – італійської легкої музики з фоновим звучанням.

На 1990-ті рр. припадає нова хвиля інтересу до лаунж-музики. Мода на музику ретро призвела до випуску великої кількості альбомів з оригінальними лаунж-композиціями, створеними в 1950-1960-х рр. З’явилися нові музичні колективи, причому одні з них прагнули популяризувати традиційний лаунж (De-Phazz, Hooverphonic, Combustible Edison), а інші поєднали лаунж з електронною музикою (Zimmer-G, Jaffa).

В середині 1990-х рр., як трохи раніше і передбачав знаменитий радіоведучий і діджей Джон Піл, електронна музика привернула увагу джазових виконавців, які доповнили її характерною для джазу імпровізацією. Так з’явилися ключові лаунж-збірники – Hotel Costes, Cafe del Mar, Buddha bar. А італійський діджей та музикант Нікола Конте успішно поєднав лаунж з есід-джазом і боса-новою, створивши музичну серію Break’n’bossa, яка навіює асоціації з італійським кіно 1970-х рр.

Сьогодні музика в стилі лаунж як і раніше популярна. Найбільш відомими музичними колективами, що грають лаунж, є De-Phazz, Lounge Against the Machine, Jazzanova, Nouvelle Vague, Gabin, Pink Martini, Hooverphonic, Monteffiori Coctail, Lemongrass та ін.

Лаунж як музичний стиль, що тонко передає затишно-розслаблену атмосферу, широко поширився по всьому світу і ввібрав музичні традиції різних міст і країн.