+380 (50) 692-99-99
Cтилі музики

Стиль музики Indie

Інді-музика (англ. Indie music, скорочено від independent music – незалежна музика) – це загальна назва різних музичних жанрів, які позиціонуються як незалежні від популярної музики комерційного характеру і мейнстрімових напрямків, а також пропагують так звану DIY-ідеологію (англ. Do it yourself – зроби це сам).

Спочатку під інді-музикою розумілися будь-які музичні композиції, які не випускалися великими звукозаписними компаніями. У той же час більшість самостійних колективів і виконавців, що протиставляють себе мейнстріму, в той період грали різні види постпанку (готік-рок, дарк-фолк, неопсиходелія та ін.) або альтернативної рок-музики (нойз-рок, шугейзінг та ін.) , що вплинуло на образ, що формується, та зміст інді-музики.

Витоки інді-культури

В широкому розумінні інді – це будь-яка незалежна музика різних жанрів, в тому числі інді-рок, інді-поп, інді-електроніка, інді-фолк, а також незалежні музичні лейбли.

Інді-рок, який виник в 1980-х рр., був напрямком альтернативної рок-музики, що існувала на андеграундній сцені. У цей період поняття інді-року вживалося як синонім альтернативної рок-музики за змістом, проте дозволяло розрізняти музикантів за географічним критерієм: передбачалося, що в першому випадку мова йде про виконавців з Великобританії, у другому – зі США. Однак в 1990-і рр., коли американські музиканти, що грають поп-панк і гранж, а також англійські брит-поп-музиканти стали неймовірно популярними і потрапили в мейнстрім, поняття інді-року стало позначати представників андеграундної сцени альтернативної рок-музики. У 2000-і рр. розвиток музичної індустрії та інтернет-технологій призвело до того, що інді-рок став комерційно успішним напрямком, тому значення терміну було знову переосмислено.

Інді-рок як музичний напрям передбачає свободу для різних творчих експериментів з емоційним фоном, звучанням, ліричної складової, що здійснюються відповідно до баченням виконавця, а не масового слухача.

Сьогодні до інді-року відносяться безліч жанрів і виконавців, які пов’язані з альтернативною культурою і мають певне відношення до року. Крім власне року жанрами інді-музики є інді-поп, нойз-поп, дрім-поп, брит-поп та ін. Усі названі стилі об’єднує те, що вони сформувалися на основі інді-року.

Як правило, інді-рок – це м’яка і мелодійна музика з легким відтінком ретро, без агресивного звучання і таких звукових ефектів, як дісторшн. Серед представників цього музичного жанру можна назвати колективи The Shins, Snow Patrol, Coldplay. Таким чином, хоча інді-музика і походить від пост-панку, вона має легке і позитивне звучання.